بیهوشی، زمین سبز، آسمان آبی

بیهوشی

همیشه پیشرفت علم و دانستن نادانسته ها با بهتر شدن کیفیت زندگی انسان ها همراه است. انسان تلاش کرده با شناخت ناشناخته ها و دست یافتن به دست نیافته ها برای خود زندگی بهتری بسازد. در زمینه پزشکی این پیشرفت ها بطور مستقیم با کیفیت زندگی او در ارتباط بوده و هرچه بیشتر دانسته بهتر و راحت تر زیسته است.

یکی از شاخه های نسبتا نوپدید طب و علم پزشکی آنستزیولوژی است که در باور عام به بیهوشی شناخته می شود. در توصیف این شاخه از علم همین بس که جراحی همه پیشرفت های شگرف دهه های اخیر خود را مدیون و مرهون آن می داند. بدون بیهوشی بسیاری از اقدامات تهاجمی و جراحی های امروزین هرگز انجام شدنی نبود و بی آن علوم جراحی به گستردگی امروز نبودند.

آنستزیولوژی اما با وجود نوبنیاد بودن و پیشینه ای کمتر از دو قرن، به قدری با سرعت و با شتاب رو به گسترش و پیشرفت است که بعید نیست از حیث ژرفای علم در اندک زمانی بسیاری از عرصه های دانش را کنار براند و قله های علم را تسخیر کند.

در گذر از همه این مقدمات اما، علم همیشه در کنار جنبه های مثبت برخی رویه های ناگوار نیز داشته و دارد که بشر را دچار نگرانی به ویژه در مورد آینده می سازد.

در مورد علم آنستزی یکی از معدود جنبه های نگران کننده، استفاده از هوشبرهای استنشاقی است که با افزایش مصرف به دلیل گسترش روز به روز تعداد و تنوع جراحی ها نگرانی هایی را در مورد آلودگی محیط به همراه دارد.

هرچند مهمترین مقصر در تغییرات جهانی آب و هوا و گرم تر شدن زمین گاز دی اکسیدکربن است اما نگرانی هایی در مورد هوشبرهای فرار به ویژه هالوتان، انفلوران و ایزوفلوران وجود دارد. خوشبختانه به دلایل متعددی استفاده از هالوتان محدود شده و نگرانی ها بسیار کمتر از گذشته است اما دیگر فرارها به ویژه ایزوفلوران به طور روزمره در اتاق های عمل مورد استفاده قرار می گیرد.

هوشبرهای فرار عموما دارای کُلُر در ساختار مولکولی خود هستند که به عنوان مخرب لایه اُزُن شناخته می شود. پایداری مولکول های هوشبرهای فرار هالوژنه موجب می شود این مولکول ها پس از رهایی، تا لایه استراتوسفر (دومین لایه بزرگ اتمسفر در بالای تروپوسفر و پایین مزوسفر که با داشتن ازن نقش مهمی در کاهش اثرات ناگوار پرتوهای خورشیدی دارد) سیر کنند و آنجا در اثر تابش فرابنفش خورشید شکسته شوند و از آن ها کلرهای آزاد رها گردد که به عنوان کاتالیست ازن شناخته می شوند و موجب تخریب آن می گردند.

نقش کنونی هوشبرهای فرار هالوژنه در تغییرات آب و هوایی در مقایسه با دی اکسی کربن قابل اغماض است چرا که غلظت آن ها در جوّ بسیار ناچیز است اما افزایش سال های استفاده از آن ها از یک سوی و پایداری مولکولی آن ها از دیگر سوی، نگرانی هایی را برای سالیان دور آینده به دلیل اثرات تجمعی این گازها برانگیخته است.

اما مسوولیت ما در برابر آیندگان

متخصصین بیهوشی و مراقبت های ویژه که امروزه متخصص در طب پیرامون عمل هستند و نقش به سزایی در درمان بیماران دارند، در قبال آینده زمینی که فرزندان ما بر آن خواهند زیست مسوول هستند.

یکی از راه های کاهش خطر در این مورد که در سال های اخیر مورد توجه متخصصین بیهوشی بوده، استفاده از هوشبرهای درون وریدی و اجتناب از هوشبرهای فرار بوده است. هوشبرهای نوپدیدی چون پروپوفول این امکان را فراهم آورده اند که بتوان از مصرف هوشبرهای فرار کاست.

اما بر هیچ آنستزیولوژیستی پوشیده نیست که هوشبرهای فرار گاه آنچنان برتری هایی دارند که استفاده از آن ها را برای بیمار ناگزیر می گرداند. در این مورد اما چگونه می توان هم از مزایای فردی این داروها استفاده کرد و هم خطرات آتی آن ها را به کمترین اندازه ممکن رساند؟

پاسخ این پرسش چه بسا رویکرد جدیدی باشد که در آنستزی نوین با عنوان “Low Flow Anesthesia” شناخته می شود.

در “بیهوشی با جریان اندک” به جای جریان های معمول 2 تا 6 لیتر در دقیقه از جریان هایی به اندکی یک لیتر در دقیقه استفاده می شود. مفهوم این رویکرد کاستن از جریانی (اکسیژن، نیتروس اکساید و هوا) است که کار حمل هوشبرهای فرار را بر عهده دارد. البته اجازه دهید در این اندک مجال به اثرات ناخواسته گاز نیتروس اکساید بر محیط اشاره ای نکنیم که آن خود حدیث مفصلی دارد!

کاهش جریان هوای مورد استفاده طی بیهوشی علاوه بر کاهش آلودگی محیط به کاهش هزینه ها نیز خواهد انجامید؛ آنچنانکه طبق برخی پژوهش ها صرفه جویی از این طریق گاه می تواند تا 75% هزینه های استفاده از هوشبرها باشد که در دید کلان رقم و عددی قابل توجهی خواهد بود.

کاهش آلودگی محیطی در پی استفاده از جریان کاهش یافته گازها طی بیهوشی از دیدگاه دیگری نیز می تواند مهم باشد و آن استنشاق کمتر این گازها توسط کارکنان اتاق عمل است که هرچند زیان های شناخته شده ای برای آن تا به امروز وجود ندارد اما در هر حال همواره احتیاط شرط عقل است؛ این مورد اخیر البته شامل نیتروس اکساید نمی شود که خطرات شناخته شده ای دارد!

نیتروس اکساید امروزه به عنوان گاز عمده تخریب کننده لایه ازن و دارای اثرات گل خانه ای و موثر بر گرمایش زمین شناخته می شود که استفاده از آن را با چالش هایی جدی روبرو ساخته.

نقش انجمن آنستزیولوژی و مراقبت های ویژه ایران

همچنانکه متخصصین بیهوشی و مراقبت های ویژه در اتاق های عمل پایش سلامت و حیات بیماران را بر عهده دارند و اندک غفلت آن ها تبعات ناگواری را برای بیماران در پی خواهد داشت (به سان دروازه بانانی که موفقیت آن ها معمولا دیده نمی شود اما کوچکترین غفلت آن ها بارها مورد نقد قرار می گیرد و در خاطره ها می ماند)، انجمن بیهوشی بعنوان نماینده علمی این صنف رسالت خود را با برگزاری کارگاه های علمی و آموزشی و یادآوری این مهم به متخصصین بیهوشی در اقصی نقاط این سرزمین پهناور آغاز کرده است تا نقشی هرچند اندک در داشتن “زمین پاک، آسمان آبی” ایفا کند؛ ان شاالله!

دکتررضا امین نژاد
متخصص بیهوشی و مراقبت های ویژه
استادیار و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی قم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.